Vrijdag

Vrijdag is een spel voor één speler: Je bent gestrand op een onbewoond eiland en moet zien te overleven door gevaren te overwinnen. Als je pas gestrand bent heb je hier nog maar weinig ervaring mee. Hoe langer je op het eiland bent, hoe meer ervaring je krijgt - maar je wordt ook ouder en dat geeft weer een extra handicap.

Het spel bevat 30 gevarenkaarten en 18 gevechtskaarten. Van de stapel met gevarenkaarten pak je steeds twee gevaren en kiest er vervolgens één waar je tegen vecht. Door het spelen van de gevechtskaarten moet je proberen zoveel punten te krijgen als het gevaar groot is. Maar pas op: dat vechten kost wel levenspunten.

Heb je de gevaren op het eiland overwonnen dan krijg je ook nog eens met 2 piraten te maken. Pas als je die overwonnen hebt, dan is het spel gewonnen.

Na het bestuderen van de spelregels is het tijd om het spel eens uit te proberen.
De kaarten worden geschud en volgens de spelregels op tafel gelegd en ik begin met het omdraaien van 2 gevaar-kaarten waarvan er één wordt uitgekozen. Nu is het tijd om gevechtskaarten te pakken ...

Ik heb het gevoel dat ik iets fout doe want na een paar keer een gevaar te hebben getrotseerd ben ik door al mijn levenspunten heen. Dus de spelregels worden opnieuw bestudeerd en ik speel het spel nog eens - met hetzelfde gevoel dat ik iets fout doe ...
Maar wat ???

Langzaam begint het te dagen:In de stapel met gevechtskaarten zitten vooral kaarten met -1 en 0 punten. Het is dus nooit mogelijk om koste wat het kost een gevecht te winnen en ik zal dan ook strategische keuzes moeten maken. Zo worden de "-1" kaarten ten koste van een paar levenspunten uit het spel verwijderd waardoor latere gevechten makkelijker te winnen zijn.
Toch duurt het een spelletje of 4 á 5 voordat ik door alle 3 de rondes kom en tegen de piraten moet vechten.

De eerste piraat: ik mag 10 kaarten pakken en moet daarmee 40 punten verzamelen. Ik kijk naar mijn levenspunten (er liggen er nog 5) en bedenk me dat ik bij voorbaat al verloren heb. Het is een kwestie van heel goed op de speciale eigenschappen van de gevechtskaarten letten. Nu blijkt pas echt hoe belangrijk het is om tijdens de 3 'gevaren'rondes de juiste gevarenkaarten te kiezen om te overwinnen.

Strategie-spel

Vrijdag is een goed ontwikkeld strategie spel met een goed thema: In het begin van het spel begeleid je een nog onervaren Robinson over het eiland waarbij het vooral een kwestie van overleven is. Langzaam aan wordt je een ervaren eilandbewoner die bijna geen gevaar te groot lijkt, maar pas op! Voor je het weer wordt je toch plots bang of maak je een verkeerde beslissing en dan lijkt een overwinning bijna niet meer mogelijk.

Na 5 spelletjes gewonnen te hebben (ik zit bij de eindtelling steeds tussen de 50 en 70 punten) leg ik het spel pas aan de kant met het idee dat ik morgen misschien toch eens de hogere moeilijkheidsgraden moet bestuderen. Maar ... als ik een dag leter het spel weer oppak blijkt ieder spel weer anders.