Carcassonne

Bij Avondtuur staat een mooie Jubileumuitgave van Carcassonne. Vanwege het 10 jarig bestaan van dit leuke spel is er een speciale uitvoering in luxe doos met de mini-uitbreiding "Het Feest". Met een verschil in prijs van nog geen € 3,- is de keuze (origineel of jubileumuitgave) snel gemaakt.

Het doel van het spel is simpel, zo staat er in de handleiding "om na afloop zo veel mogelijk punten te hebben". Maar dat is nog een hele uitdaging. Iedere speler krijgt 7 pionnen, zogenaamde horigen, waarmee je punten kan verzamelen. Door je horigen in een stad te plaatsen (ridder), op een weg (struikrover) of in het klooster (monnik) verzamel je punten. Zodra een stad is afgebouwd, een weg gereed is of het klooster is omgeven door 9 andere tegels worden de vergaarde punten geteld en wordt de horige weer aan je voorraad toegevoegd.
Een horige geplaats op een weiland is een boer, deze boeren blijven liggen tot het einde van het spel en pas dan worden de vergaarde punten geteld. Hoewel dit ongunstig lijkt (je houdt immers minder horigen over om mee te spelen) blijkt tijdens het eerste spelletje al snel dat dit veel punten op kan leveren.

Het spel is volgens de doos geschikt voor 2-5 spelers en het duurt ca. 30-45 minuten. In tegenstelling tot andere spellen is Carcassonne met 2 spelers leuk te spelen.

Speciale uitgave

De jubileumuitgave onderscheidt zich van de standaarduitgave: In plaats van de standaard houten horigen zitten hier luze transparante horigen in de doos, krijg je de uitbreiding "Het Feest" en zit het spel verpakt in een bijzonder gevormde doos.

Die doos heeft wel iets: het vraagt erom om een speciale plek in, of nog beter op, de kast te krijgen. Maar helaas iets minder geschikt om tussen de andere spellen in de kast te plaatsen. De transparante horigen zien er leuk uit maar uiteraard doen de houten figuurtjes uit de standaard uitgave hun werk net zo goed.
Bijzonder is de uitbreiding "Het Feest": 10 extra tegels met het getal 10 en spetterend vuurwerk geven een extra dimensie aan het spel. Bij het plaatsen van een "Feest" tegel mag je, in plaats van het plaatsen van een horige, een horige van het speelbord terugnemen in je voorraad. Volgens mij een leuke toevoeging aan het spel.